Voeding. De theorie is eigenlijk even simpel als logisch: wie spieren sterker wil maken moet zorgen dat ze voldoende brandstof hebben en goed kunnen herstellen. Als je er niet voldoende in gooit, komt er ook niet genoeg uit. En de kwaliteit bepaalt snelheid en kracht. Net als bij een auto.

Maar amper twee weken op weg kan ik eigenlijk al geen gegrilde aubergine, kidneyboon kikkererwt, makreel of avocado meer zien. Het trainingsschema is heel goed te doen,  de verplichte rustdagen zijn ook best overkomelijk, maar 2.600 kcal wegwerken aan ‘schone voeding’ blijkt een stevige uitdaging.Nu ben ik een enorm fan van lekker én gezond eten, dus het vooruitzicht om bijna 1,5 keer zo veel te kunnen eten als de gemiddelde mens, klonk aanlokkelijk. Daar komt bij dat mijn huidige eetpatroon al behoorlijk ‘clean’ was. Maar als het gaat om het optimaal uitbalanceren, dan draait het niet om wat lekker is, of waar je trek in hebt, het gaat eigenlijk uitsluitend om het binnenkrijgen van de juiste ‘macronutriënten’; eiwitten, koolhydraten en vetten. En dat alles ook nog eens in de juiste verhoudingen. En als je dan ook nog eens geen gluten, geen zuivel, zo min mogelijk vlees, maar wel biologisch wilt eten, dan wordt het bijna hogere wiskunde.Zo weet ik nu dat van die 2.600 kcal er idealiter 30% uit eiwitten, 40% uit koolhydraten en 40% uit vet komen.  En dat die in redelijk gelijke blokken (5 a 6) over de dag verdeeld moeten zijn. Ik weet dat mijn eiwit-intake per dag rond de 120 gram moet zijn en die ik zo min mogelijk wil halen uit de grootste eiwitbron; vlees. Ter vergelijking, in 1 ei zit slechts 6 gram eiwit. En 20 eieren  per dag eten is niet alleen ongezond, het is ook de doodsteek voor je sociaal leven. Op zoek naar alternatieven dus.De koolhydraten haal ik niet –lekker makkelijk – uit rijst of pasta, maar vooral uit havermout en groenten; minimaal 500 gram per dag. Maar groenten zijn niet genoeg. Nee, daar moeten peulvruchten bij. En veel! Al verzadigd? Jammer joh, want avocado’s zijn weliswaar vet en extreem vullend, maar ALTIJD goed. Kunnen dus ook werkelijk overal doorheen, ook door je ontbijt, weet ik nu.Maar dan zijn we er nóg niet. Geen sporter die niet leeft op een supplementje of twee. Dus staat er whey voor spieropbouw in mijn keuken, wat magnesium voor spierherstel en een multi-vitamine omdat je nooit weet wat je aan micronutriënten mist. En dan ook nog maar omega-3 omdat ze zeggen dat dat ook heel goed is, een botformule die mijn botten gezond houden en glucosamine die zegt hetzelfde te doen voor mijn kraakbeen.Inmiddels duizelt het een beetje, leef ik in een constante staat van misselijkheid en sta ik meer uren in de keuken dan ooit tevoren. Maar mijn lichtpuntje elke dag is mijn stuk pure chocola. Want dat mag, vind ik. Er is altijd wel wat te vieren; een halve pistol, een extra strict pull up of simpelweg het feit dat ik al 2.600 kcal naar binnen heb gewerkt en dat die extra 100 dan ook niet meer uitmaken.