Een beetje onwennig zitten we tegenover elkaar; de personal trainer in opleiding en zijn pupil, die op sportgebied zeker geen beginner is en dingen moeilijk uit handen geeft. ‘Hij had een makkelijker studie-object kunnen kiezen’ schiet door mijn hoofd. Maar dat deed hij niet, en ik ben er blij om.

Want hoe vaak krijg je nu de kans drie maanden in training te gaan met een expert, zonder dat het je meer kost dan een investering in tijd en commitment? Ik ben vooral heel nieuwsgierig naar welke verbeteringen mogelijk zijn in zo’n periode.

Sure, genoeg mensen die onder begeleiding van een coach in drie maanden veranderen van couch potato naar semi-sportief wezen, met bijbehorende esthetische verbeteringen. Maar wat kun je nog verbeteren als je al zeker 15 jaar intensief sport, een aantal jaar zelf instructeur bent geweest, redelijk uitgebalanceerd eet en je best wel je best doet om gezond te leven?

Nu ja, ik heb wel een lijstje verbeterpunten hoor. Zeker als het op CrossFit aankomt. Zo kan ik – tot mijn grote frustratie – geen handstand push up, simpelweg omdat ik het niet durf (niet verder vertellen). Mijn pistols zijn een aanfluiting omdat mijn enkel een stijve hark is en mijn lijf weinig balans kent. Een kipping pull up durf ik nog wel aan, maar vraag me niet ze strict te doen. Er zitten wel aardig wat spieren op mijn lijf, maar die lijken niet altijd te weten wat ze moeten doen. En de muscle up ken ik eigenlijk alleen van de stoere verhalen…. Kortom, als ik ooit aan de Throwndowns wil meedoen, dan moet er echt nog wel een tandje bij. Geen beter moment dan nu.

En als we het doen, dan maar meteen goed. Want als ik heel eerlijk ben, geloof ik dat drie maanden afgestemde sportvoeding, nauwelijks alcohol en minimaal 7 uur slaap per nacht effect zullen sorteren. Dus naast wekelijks 3 dagen trainen met Sander, leg ik mezelf die drie dingen ook nog op, vrijwillig. Daar gaat mijn leven! Ach, het doel heiligt de middelen, en aan alles komt een eind. Dus hier gaan we dan, personal trainer en pupil, op weg naar de Throwdowns.

Onze eerste trainingssessie gebruikt Sander vooral om een aantal 1RM’s (1 Repetitie Maximaal) te bepalen. Meer info.

Tot mijn verbazing scoor ik 38kg bij de schouder press, 85kg bij de deadlift (dat vind ik dan weer teleurstellend) en 65kg bij de back squat (‘room for improvement’). Maar mijn dag kan niet meer stuk wanneer blijkt dat ik er tóch een strict pull up uitgeperst krijg. Dan zijn al die saaie rondjes op de Lat Pulldown Machine van de afgelopen tijd niet voor niets geweest.

Sander heeft een trainingsplan opgesteld dat wij samen doorlopen. Ons trainingsschema zal, zeker de eerste periode, gericht zijn op het opbouwen van explosieve kracht. Dat betekent dat ik de frequentie en intensiteit van mijn cardio en WOD’s moet terugbrengen, zegt Sander. Ik vind dat best een (te) groot offer, maar Sander wil van geen wijken weten. Gelijk heeft hij. Hij is de trainer en ik de pupil. He knows best en de komende drie maanden ben ik van hem…